3.6.18

ЛЕДИНЕ - НОВО УРБАНО ЧВОРИШТЕ



Пише: Предраг Милић

У недељу 20. маја основна школа Влада Обрадовић Камени још једном је отворила своја врата за стручну јавност. Преко Школабораторије будућности дошли смо до Интернационалне Недеље Архитектуре Београда, чувене "БИНЕ". Гости овогодишње БИНЕ окупили су се у Београду како би посетили пројекат Градови дељења: креативни подстицај - Урбано чвориште 2. Овај пројекат део је интернационалне сарадње једанаест институција из шест земаља које заједно покушавају да открију како живети у савременом граду и како поделити искуство живота у граду.



Вожњом аутобусом број 71 са Зеленог Венца, група од око тридесетак иностраних стручњака из области архитектуре, урбанизма, антропологије, економије и уметности, дошло је у наш дељени град Ледине. Приказани су им до сад постигнути резултати нашег рада у заједници и са њима су у свет отишле слике онога што ми на свакодневном нивоу делимо. Оно што је најважније, са њима је из насеља отишла и позитивна слика СНА који заједнички сањамо—сна о Новој школи.



Након презентације у школи провели смо госте кроз насеље и успели да прикажемо све елементе које бисмо у будућности хтели да дељењем унапредимо. Од гостију смо добили пуно корисних савета како да се још боље организујемо и обећана нам је њихова додатна подршка. Са новим партнерима идемо даље заједно!



На крају дана, стрпљиво смо дочекали мрак и премијерно приказали филм који смо снимили у току рада на осмишљавању нових места у нашем школском дворишту. Комшије и комшинице, њихове наставнице, домар и теткице, испричали су причу о школи и дворишту и дали идеје за њихово унапређење. То вече многе идеје су отишле својим путем назад у Европу са надом да се једног дана поново врате. 

No comments:

Post a Comment