28.4.18

ŠKOGRAD NA FLUIDU - DIZAJN FORUMU

Piše: Anja Petrović
Uz podršku Gete Instituta (Goethe-Institut Belgrad) nekoliko dana smo proveli na Fluid - dizajn forumu gde smo sa studentima/kinjama i dizajnerima/kama delili iskustva o ulozi dizajna u našem angažmanu na Ledinama, mogućnosti dizajna u zbližavanju škole i komšiluka i dometima koje on ima u našoj svakodnevnici.

Prilika da učestvujemo na Fluidu navela nas je da udruživanje i stvaranje u našem radu posmatramo i objasnimo kao dizajnerski proces.
Mnogi iz našeg tima dolaze iz dizajnu srodnih disciplina kao što su arhitektura i umetnost, i dizajnerski pristup osmišljavanju aktivnosti jedan je od važnih metoda našeg rada. Tako smo opisali šta dizajn za nas znači u širem smislu, da ga vidimo kao proces interakcije sa svakodnevnim, neraskidiv od onoga što nam se dešava pre i što dolazi posle njega i ilustrovali smo ga ovako:
Vreme pre dizajna je vreme kada se kroz istraživanje trudimo da što bolje razumemo svakodnevnicu sa kojom stupamo u kontakt.

Sam proces dizajna, tj. osmišljavanje i sprovođenje aktivnosti, vidimo kao proces traganja za novim idejama kroz aktivnosti. Tako, ako se postavimo prema izazovima svakodnevnice, dizajn vidimo kao pozivanje na zajedničko stvaranje ideja kroz međusobno razumevanje. Ako se postavimo prema otuđenosti, dizajn vidimo kao priliku za rad na zajedničkim ciljevima, kao poziv da se upoznamo i energiju usmerimo ka stvaranju nečeg novog i da sa osećajem vlasništva nad onim što smo stvorili inspirišemo osećaj odgovornosti.


Dizajn vidimo kao veru u drugog, sa željom da kroz taj proces inspirišemo jedni druge na dalja traganja u svakodnevnici koja dolazi. Vreme nakon dizajna, kada svakodnevnica nastavi da teče, gledamo sa pitanjem: kakvi bismo mi voleli da budemo tada?



No comments:

Post a Comment