4.7.17

ŠKOLABORATORIJA 001: DAN 7

Pišu: David Stanley, Natalija Ostojić
 
Sedmi dan je već tu.
Za ovih 7 dana ova deca su postala naša. Dok posmatramo kako se menjaju iz dana u dan, sve je teže reći da se bliži kraj, ali svi nekako osećamo kako je to zapravo veliki početak!
I počelo je….

Počelo je kroz redovnu zajedničku aktivnost, raŠKibavanje, gde nam se pridružila naša tršava prijateljica, instruktorka joge, Marina Ristić. Od trčanja i igranja po dvorištu ŠKole, naša deca su krenula da se kreću i okreću naopačke. Pa i tako je sve krenulo naglavačke, maštali smo naopačke. Naopačke smo zamišljali i sanjali o toj ŠKoli, letnjoj ŠKoli, ovoj, onoj i svakoj drugoj ŠKoli.
Dok smo još bili na okupu krenuli smo da crtamo mapu naselja na tabli kako bi lakše isplanirali rutu sutrašnje velike šetnje. Mapa kakvu je mi prepoznajemo i čitamo, glavni pravci, parcele i bitni objekti njima su izgledali kao obični kvadrati i linije. Čim smo krenuli da spominjemo lokalno poznate ćoškove, u njihovim očima krenula je da se stvara poznata slika Ledina. 

Novu sliku Ledina i njihove nove letnje Škole deca su želela da pokažu svojoj porodici, prijateljima i komšijama.  "SVI SU DOBRODOŠLI!", napisala su deca u pozivnicama koje su sami pravili.

Foto: David Stanley
U drugom uglu naše Letnje škole moglo se čuti "KAMERA, TON, TIŠINA, AKCIJA", a onda je krenulo maštanje: "Ja sanjam letnju školu da bi spavali tamo 7 dana, i kad bi ustali ujutru bi se razgibali i igrali."

U tajnim odajama škole DramŠKa ekipa nam je stvarala magičnu scifi ŠKolu.

Uz pomoć magičnog praha, par klikova, čarobnih reči i dobre imaginacije naša deca su poletela!
Leteli smo kroz svemir, obilazili antičke ruševine, svratili do Pariza, slušali našeg omiljenog profesora istorije RoboŠKota i tako transformisali školu Vlada Obradović Kameni u školu "Kamene Ledine". Deca su ovu novu školu opisala kroz reči: "Naša škola je velika i digitalna ali je mesto gde smo svi zajedno!"

Zajedno smo se igrali, maštali i stvarali, zajedno smo učili i gradili novu školu, letnju školu 001.

Our kids by the end of the summer school gained basic and intermediate skills which would have took weeks to achieve. The enthusiasm and commitment to learning, experimenting with the cameras was outstanding. Some of the kids created photos which rivaled many skilled photographers and that was entirely down to unlocking the confidence and imagination within them. It is imperative for us to continue nurturing these kids to create and experiment, to tell stories, and send their ideas into the world. 

Dan 7 završio se sa nestrpljivim iščekivanjem poslednjeg događaja, predstavljanje naše letnje škole naselju.


No comments:

Post a Comment