27.6.17

ŠKOLABORATORIJA 001: DAN 6

Piše: Mirjana Utvić

Foto: Mirjana Utvić
Danas smo odlučili da dan posvetimo odmoru i slavlju za one koji slave Ramazan Bajram.

Danas je nedelja i danas idemo na piknik, sa specijalitetima koje je Beogradska Filharmonija spremila za sve građane. Ovo je ipak piknik za pamćenje pa smo se podelili u dva tima - oni koji zauzimaju teritoriju i oni koji sa decom dolaze pravo sa Ledina u epicentar zbivanja. Kako smo umeli zauzeli smo parče zemlje za sve nas i već tu pronašli nova poznanstva i prostirke za podeliti. Za dva sata trajanja koncerta izgradili smo jedan mali dom sa puno suseda.

Foto: Mirjana Utvić
Udobno smo se smestili, izuli, oslonili jedni na druge i uz miris još uvek toplih Jelinih kolača pogađali iz kog animiranog filma je numera koju slušamo. Zvuke su pratile animacije i grafike, videli smo jednu novu scenu na ušću upravo na temeljima nikad izgrađenog Muzeja Revolucije. To je teren gde Beograđani retko zalaze, centralna periferija. A sada kao da imamo prikaz jedne ubrzane evolucije baš oko tih temelja revolucije...

Foto: Mirjana Utvić
Sve je počelo po danu, a završilo se u obrisima noći i mirisom kiše u zraku. Odlučno smo ustajali da pozdravimo čitav orekstar i uz osmehe na licu krenuli kućama kad se sve završilo.

Na kraju koncerta rečeno je da se nalazimo na mestu gde će se za dve i po godine nalaziti objekat Beogradske filharmonije. A sve ovo je izgledalo kao proba da se opipa kolika ona treba biti i koliko ljubitelja ugostiti.

Tako i mi već šest dana opipavamo naš teren. Teren nove škole na Ledinama! Gradimo naš muzej i našu filharmoniju, našu novu školu...

Foto: Mirjana Utvić

No comments:

Post a Comment