27.6.17

ŠKOLABORATORIJA 001: DAN 5

Piše: Sanja Milić
Foto: David Stanley
Na Ledinama vrelac već u 9 ujutru, ali u školskom dvorištu prijatna hladovina i još prijatnija atmosfera. Ima novih članova kako među decom, tako i među voditeljima. Svi koji nemaju simbol, dobijaju crveni bedž.

Počinjemo sa planiranjem današnjeg dana ilustrujući ga na satnici ručnog sata. Razgibavanje kreće zajedničkom igrom Između dve vatre, određivanjem ekipa, kapitena, terena, pravila. Odigrane su čak dve partije. Ko ispadne sa Simonom ispisuje slogan GRADIMO ŠKOLU JER ŠKOLA GRADI NAS na raznim jezicima – ruskom, nemačkom, italijanskom, engleskom, francuskom, albanskom, kineskom, grčkom... Za to vreme jedna grupa devojčica sa bibliotekarkom Jasminom smišlja pitanja za intervju o Letnjoj školi.

Foto: David Stanley
Kreće radionica U susret slavlju, vodi Sanja. Bubanj putuje po krugu u kome svako  dobuje svoj ritam i predstavlja se svojim imenom. Zatim se izvlače kartice sa slovima M, A, J, A, B, R. Delimo se u grupe sa tim slovima i svaka grupa smišlja način kako će se glasom i pokretom predstaviti ostalima. Najpre se predstavlja grupa B, pa A, J, R, A, M. Sledi čestitanje Bajrama koji će noćas početi. Sastavljamo priču o Bajramu, tako što jedan započne, a neko drugi sa ...da i...nastavi. Čitamo našu zajedničku priču.

Pitanje: A šta ćemo proslavljati za 3 dana?
Odgovor: Zatvaranje Letnje škoe.
Pitanje: kako bismo proslavili taj naš zajednički praznik?
Delimo se u dve grupe (one od izmedju dve vatre). Jedna ima reči GRADIMO ŠKOLU, druga JER ŠKOLA GRADI NAS. Sledi dogovaranje oko predstavljanja grupa kroz melodiju, ritam, pokret (može u paru, trojci, brojalicom, brzalicom, melodijom, ritmom, igrom...da se kaže brzo, sporo, tiho, glasno, smešno, repovano...).

Sledi predstavljanje grupa. Po povratku u krug jedan po jedan učesnik pokretom predstavlja kako se osećao u današnjoj radionici i zauzima položaj u krugu. Sledeći se nadovezuje na predhodnog i tako dok se svi ne predstave u jednoj zajedničkoj zaleđenoj slici nove škole.

Foto: David Stanley
Nakon okrepljujuće pauze delimo se u tri grupe, koje se sa svojim voditeljima bave svojim temama. Jedni izlaze u naselje vežbajući pozivanje komšija, poznanika, rođaka na svečanost u utorak, drugi pevaju Iljahije, treći odgovaraju na pisma drugara iz Evrope o njihovim školama.

Foto: David Stanley

Sledi dogovor o večerašnjoj projekciji filmova u akciji Ponovo radi bioskop, kao i dogovor o organizovanju sutrašnjeg odlaska na koncert beogradske filharmonije na Ušću.

Ponovo radi bioskop je okupio taman toliko gledalaca da su sva mesta bila popunjena. Bilo je majki sa malom decom, trudnica, starijih drugara, nekih koji su gledali kroz ogradu, a nekih koji su gledali sa druge strane platna... bilo je kokica, bombona, grickalica... i vrlo interesantnih kratkih filmova!
Po prvi put u naselju!

No comments:

Post a Comment